4ward coaching

Ontdek wie je bent en volg je eigen pad

Reflexintegratie

Ongeremde primaire reflexen kunnen leiden tot veel lichamelijke en geestelijke problemen. Veel volwassenen en kinderen hebben last van deze reflexen zonder het te weten. Gelukkig kunnen deze belemmeringen worden weg genomen met behulp van primaire reflexintegratie.

Het is fantastisch om te zien dat kinderen zonder pijn en medicijnen van hun problemen af kunnen komen en weer lekker in hun vel kunnen zitten.

 

Reflexintegratie is succesvol gebleken bij onder andere:

1. Leerproblemen: concentratieproblemen, moeite met leren lezen, onleesbaar handschrift, problemen op het gebied van visuele en/of auditieve verwerking

2. Motorische problemen: onhandigheid, zwakke spierspanning, moeite met balans, voortdurend op de grond vallen of gaan liggen, 

3. Sociaal-emotionele problemen: o.a. pesten en gepest worden, onzekerheid, laag zelfbeeld, moeite met keuzes maken, moeite met grenzen om te gaan, faalangst, inhouden en opkroppen van gevoelens.

4. Algemeen welbevinden: hooggevoeligheid, overgevoeligheid, nagelbijten, vreetbuien, sabbelen op kleding, tics, verminderde controle over blaas en darmen, reisziekte.

5. Gediagnosticeerde stoornissen: o.a. ADD, ADHD, Dyslexie, Dyscalculie, Autisme.

 

Wat zijn eigenlijk primaire reflexen?

Primaire reflexen zijn automatische bewegingen die een babylichaam uitvoert. Je kent er vast wel een paar. Kijk maar naar een klein baby'tje. Hier zie je direct een aantal van deze reflexen zoals de zuig-, grijp- of schrikreflex. Dit zijn reflexmatige bewegingen die worden aangestuurd vanuit de hersenstam.

Deze reflexen dienen voor overleving en bescherming in het begin van onze leven. Je kunt in deze levensfase nog geen bewust gecontroleerde bewegingen maken.

uiteindelijk als deze bewegingen vaak zijn ingezet ontwikkelen ze zich naar meer doelgerichte bewegingen. De reflexen worden geïntegreerd en daarmee wordt de volgende stap in de ontwikkeling mogelijk.

 

Nu kan het zo zijn dat een reflex niet goed geintegreerd wordt en daarmee actief blijft. Dan ontstaan er chronische stoorzenders in het lichaam.

Deze actieve reflexen verstoren de stofwisseling en blijven prikkels sturen die het leerproces belemmeren. Hierdoor kunnen kinderen zich bijv. minder goed concentreren en leerstop tot zich nemen. Vervolgens zal het kind zich anders voelen, onzeker worden, boos en gefrustreerd.

 

Hoe werkt het dan?

Het doel van reflexintegratie is om het centrale zenuwstelsel alsnog te helpen ontwikkelen, om op die manier een stevig fundament te bouwen voor de verdere ontwikkeling van de hogere hersendelen.

Problemen die eerst aan de orde van de dag waren, verdwijnen als vanzelf. Het symptoom wordt namelijk niet aangepakt, maar wél de oorzaak erachter. De problemen verdwijnen hiermee als vanzelf, zo lijkt het wel.

Reflexintegratie leidt tot minder stress, een betere sociaal-emotionele ontwikkeling, optimaler functioneren, beter leervermogen en een prettiger algemeen welbevinden.

 

Wil je meer informatie over reflextherapie, kijk dan eens op de website van de MNRI of neem vrijblijvend contact met mij op.